JESIENNY KOKTAJL - SMOOTHIE - DYNIA, JABŁKO GRUSZKA
Zapach jesieni rozciera się po okolicy. Jesień już w pełni, kolorowe liście na drzewach, a w południe słoneczne promienie przedzierające się przez barwne liście i docierające do naszych twarzy. Jednak poranki i wieczory powiewają chłodem. Sezon na dynie rozpoczęłam we wrześniu i wciąż trwa. Koktajle z dyni wciąż królują w moim domu :) Koktajl z dyni jest odżywczy i bardzo sycący, dynia dodaje energii i ciepła. Gdy do koktajlu dodam kilka magicznych składników (cynamon, kardamon, lub imbir morze też doskonale rozgrzewać w mgliste poranki i chłodne wieczory. Dziś przedstawiam przepis na nasz ulubiony jesienny sycący koktajl.
przepis na 2 porcje
2 szklanki obranej i pokrojonej dowolnej ulubionej dyni
(u nas dzisiaj dynia hokaido)
1 duże jabłko
1 soczysta gruszka
sok wyciśnięty z cytryny
1 szklanka mleka sojowego
1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
1/2 szklanki wody niegazowanej
1 łyżeczka miodu lipowego
szczypta cynamonu do smaku
szczypta kardamonu
szczypta imbiru w chłodne dni (można pominąć)
Wykonanie:
Zmiksuj wszystkie składniki aż uzyskasz kremową konsystencję. Ilość poszczególnych przypraw dopasuj do swojego smaku.
(u nas dzisiaj dynia hokaido)
1 duże jabłko
1 soczysta gruszka
sok wyciśnięty z cytryny
1 szklanka mleka sojowego
1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
1/2 szklanki wody niegazowanej
1 łyżeczka miodu lipowego
szczypta cynamonu do smaku
szczypta kardamonu
szczypta imbiru w chłodne dni (można pominąć)
Wykonanie:
Zmiksuj wszystkie składniki aż uzyskasz kremową konsystencję. Ilość poszczególnych przypraw dopasuj do swojego smaku.
Dynię obieramy ze skórki, jeśli macie dynię hokaido to nie trzeba obierać jest cienka i delikatna. Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera. Z jabłka usuwam gniazda , kroję na ćwiartki i wrzucamy do blendera. Dodaję pokrojoną gruszkę i wyciśnięty sok z cytryny.
Wszystko zalewam ulubionym mlekiem sojowym, możecie dodać inne ulubione mleko. Do tego dosypuję łyżeczkę mielonego siemienia lnianego, dodaję odrobinę cynamonu i kardamonu. Wszystko razem miksujemy miksuję.
Wszystko zalewam ulubionym mlekiem sojowym, możecie dodać inne ulubione mleko. Do tego dosypuję łyżeczkę mielonego siemienia lnianego, dodaję odrobinę cynamonu i kardamonu. Wszystko razem miksujemy miksuję.
Gdy jest chłodno lubię lekko podgrzać mleko do 30-40 stopni. Dodatkowo szczypta imbiru i mamy lekko rozgrzewający koktajl poranny przed wyjściem na dwór. Taki koktajl w chłodne jesienne poranki jest bardzo syty i rozgrzewający. Życzę smacznego.
0 komentarze:
Prześlij komentarz